“SØMÆRKET” bliver en flydende oplevelses- og formidlingsplatform, der skal skabe nye forbindelser til Lillebælts rige natur og historie og sammenhængskraft mellem Middelfart, Kolding og Fredericia kommune. Den multifunktionelle platform er designet, så den tydeligt kan genkendes fra afstand, som et klart og ikonisk pejlemærke med sit eget karakteristiske udtryk – et nyt ikon for Danmarks største marine naturpark og et nyt centrum for oplevelser og formidling, der skal hjælpe de besøgende med at forstå livet i Lillebælt og gå på opdagelse i naturparken.
Sømærkets design og koncept er inspireret af historiske sømærker, ikoniske trækonstruktioner, der blev bygget langs Danmarks kyster i slutningen af det 19. århundrede som navigationshjælpemidler til sejlere, der krydsede de notorisk farlige farvande. Sømærket fejrer denne rige danske maritime historie, samtidig med at den udgør en helt ny typologi for en flydende uddannelsesplatform.
Platformen vil blive flyttet med slæbebåd mellem tre lokationer langs Lillebælt og give muligheder for, at skolegrupper, forskere, turister og den brede offentlighed kan fordybe sig i bæltets historier samt tilbyde ny adgang til vandet for kajakroning, svømning, dykning og fiskeri. Samtidig bliver den i al sin enkelthed et dejligt sted at opholde sig i havnen eller byen med fødderne i vandet eller på brodækket med vinden i håret.
Adgang til bæltet – Oplevelses- og formidlingsplatform “Sømærket – ‘EFFEKT Arkitekter’
Formand for Naturpark Lillebælt, Jørn Chemnitz, glæder sig til at se den nye platform.
Det er en fantastisk ide, at vi kommer til at dele en fælles bygning mellem de tre kommuner. Vi kan flytte bygningen mellem os ved at bruge havet. Det er for mig et symbol på at havet og Lillebælt binder os sammen. Jeg er glad for det samarbejde vi har om Naturpark Lillebælt, og jeg glæder mig til, at vi også kan mødes på platformen, formidle og drøfte Lillebælts tilstand og mulighederne for forbedringer og hjælp til havmiljøet.
Medgrundlægger og kreativ direktør i EFFEKT, Tue Hesselberg Foged, stemmer i:
Formidling af livet i havet har aldrig været mere presserende end nu. Derfor er vi enormt glade for at have vundet konkurrencen om en ny formidlings- og oplevelsesplatform, som skal hjælpe os med at forstå livet i havet bedre. Oplevelsesplatformens design er inspireret af vores fine tradition for at anvende smukke trækonstruktioner som Sømærker langs kysterne i Danmark. Huset er en åben konstruktion i flere etager, som man kan gå på opdagelse i. For at minimere projektets klimaaftryk, genanvender vi en eksisterende betonflydepram, og bygger oplevelsesplatformen ovenpå i biogene materialer
Havets historier
Naturpark Lillebælt forbinder Jylland og Fyn og repræsenterer både det under vandet, på vandet og på land. Naturparken har en enestående sammensætning af natur, landskab, kultur og geologi. Og er et vigtigt yngle- og rasteområde for fugle knyttet til kyst, strandeng og lavvandede havområder. Bæltet er også hjemsted for en stor bestand af marsvin, op mod 3000 af de små hvaler boltrer sig i bølgerne.
SØMÆRKET fortæller denne historie gennem et kaleidoskop af ‘fossiler’, illustrationer og tekst, der er spredt rundt om strukturen. Besøgende kan engagere sig i eksperimenter og havets fortællinger i et lukket ’laboratorium’, og under dækket er der et stort ‘undervandsrum’, hvor undervandsoptagelser projiceres på de rå betonvægge.
Platformen giver også besøgende mulighed for at opleve bæltet mere direkte med et kajakafsætningssted samt en integreret tang- og muslingefarm.
Et fyrtårn i det blå
Den flydende formidlingsplatform er beregnet til at blive en oplevelse, der forbinder fremtidige generationer med den blå natur omkring os, og som et flydende vartegn for naturparken. Den dramatiske pyramidestruktur står 7 meter over vandoverfladen, rager op fra skoven af master i havnene og fungerer som et visuelt fyrtårn på afstand. De nysgerrige og legesyge besøgende kan klatre en tur i ’ålerusen’ – et klatrenet, der fører til det øverste dæk med en spektakulær udsigt over vandet.
Hoveddækket på den flydende pram står cirka 1,3 meter over havniveau, forbundet med en lille bro, der tillader niveaufri adgang fra kajen.
Et stærkt samarbejde
SØMÆRKET er designet af EFFEKT i samarbejde med MAST, et maritimt arkitektfirma, der specialiserer sig i design og konstruktion af flydende bygninger og kystudvikling.
Designet var det vindende bidrag i en indbudt konkurrence initieret af kommunerne Middelfart, Kolding og Fredericia. Konstruktionen af platformen begynder med det samme og forventes af stå færdig efter sommeren 2025.
Øvrige projektpartnere inkluderer totalentreprenør NBC Marine og DAS BOOT. Prammen er blevet doneret til projektet af Henrik Frode Obel Fonden, værter for den prestigefyldte OBEL AWARD for arkitektur. Prammen blev tidligere fremvist af OBEL AWARD under UIA-kongressen i 2023 som en kommentar til problemet med greenwashing i byggebranchen. Nu vil den blive omdannet og få nyt liv med et langvarigt formål.
Udover de tre kommuner så er projektet også medfinansieret af Nordea-fonden, Friluftsrådet, Den Europæiske Union og Erhvervsfremmebestyrelsen.