I perioden fra den 27. juli til den 10. august i år havde naturparken besøg af en række frivillige dykkere fra Scientific Diving Association (SDA), som sammen med miljøorganisationen One Earth One Ocean for 8. år i træk var på besøg ved Lillebælt for at fjerne spøgelsesnet. Fra dansk side havde de 2 tyske organisationer i år opbakning fra nogle frivillige dykkere og andre frivillige, som hjalp til med forskellige opgaver. Via naturparken var de lokale dykkerklubber blevet informeret om initiativet og også på Facebook og LinkedIn havde naturparken opfordret til at bakke op. Sammen fjernede de i alt 22 net med udgangspunkt i Gl. Ålbo Camping.
Alene disse 22 net udgør tilsammen en længde på 660 meter og 270 kg! Desuden kunne der ved hjælp af luftfotos lokaliseres mindst 300 net eller net-rester, som stadig ligger i Lillebælt.
Hvad er spøgelsesnet?
Ifølge fiskeristyrelsen er spøgelsesnet garn, trawl, vod, liner, ruser og tejner, som mistes under fiskeri. Det kan ligge på havbunden eller sætte sig fast til sten eller vrag, hvor det kan fortsætte med at fange fisk og krebsdyr. Desuden kan marsvin, sæler og dykkende havfugle vikle sig ind i nettene og drukne.
Der er flere måder, fiskere kan miste deres redskaber på. For eksempel kan garn sætte sig fast i vrag eller stenrev, afmærkningsbøjerne kan forsvinde under stormvejr, eller garnene bliver ødelagt hvis andre både krydser dem.
Det kan også være en potentiel risiko for mennesker, hvis det befinder sig på lavere vand.
SDA er en medlemsbaseret non-profit organisation og arbejder på frivillig basis. Deres arbejde muliggøres hovedsageligt på grund af donationer fra tyske sponsorer. Ingen af medlemmerne modtager betaling for deres arbejde. Tværtimod, så finansieres indsatsen i Lillebælt, ved at de frivillige dykkere brugere deres ferie/fritid på denne aktivitet og de betaler også selv en andel for overnatning og forplejning. De tilbringer ca. 3 måneder om året med at fjerne spøgelsesnet i hele Østersøen.
Det er et vigtigt mål for foreningen, at træne og uddanne videnskabelige forskningsdykkere, og indsatsen i Lillebælt blev således også brugt til at omsætte teori i praksis og øve dyk efter spøgelsesnet. Alle deltagende dykker fik efter endt indsats overrakt et diplom i ”Ghost Net Recovery” for deres arbejde.
I år var der en særlig fokus på at lokalisere spøgelsesnet i Lillebælt, via et samarbejde imellem SDA og Geomar Kiel, samt virksomheden Sonoware. Herfra var to personer og teknologi til stede. I et toårigt projekt beskæftiger de sig med udvikling af kraftfuld ekkolodsteknologi og tilpasning af kunstig intelligens til at detektere spøgelsesnet. Når sonaren fandt web-lignende strukturer, dykkede dykkerne ned i dybet og videregav informationen om objekterne for at formatere AI’en. På den måde kunne der lokalisere over 300 placeringer af spøgelsesnet i Lillebælt.
Hvordan kan du bidrage?
Der er flere måde man kan hjælpe, næste gang holdet lægger vejen forbi Naturpark Lillebælt.
– Som sportsdykker kan du hjælpe i dagene op til med at markere steder hvor der med sikkerhed er spøgelsesnet
– Hvis du har båd, kan du hjælpe med at transportere dykkere rundt
– Hvis du helst vil blive på land, kan der bruges hjælp til at håndtere nettene, og fjerne fiskekrog
– Man kan også donere mad og/eller stå for madlavning for de mange frivillige på dagen
I forbindelse med besøget bliver der altid afholdt et infomøde på Gl. Ålbo Camping, som danner basen for SDA’s besøg i naturparken. I år deltog bl.a. fiskerikontrollen, som kunne fortælle at der både er meldepligt, hvis man som fisker mister sit net, og samtidig er der også pligt til at markere sine net. Også lokale dykkere og fiskere var inviteret med.
En anden måde man kan hjælpe på, er via donationer. SDA modtager økonomisk hjælp gennem donationer, herunder donationer i naturalier såsom bådtilbehør. Donationer kan ske via bankoverførsel eller via ”Projekt Geisternetze hos Better Place”: