Beskyt naturen og giv Lillebælt en bæredygtig fremtid
Hjælp havmiljøet i Lillebælt
Besøg, oplev og bevar
Som gæst i naturparken har du nu mulighed for aktivt at bidrage til genopretning, hvor du hjælper den sårbare natur på vej og samtidig får en række unikke bæredygtige oplevelser med hjem. Nyd en tur på vandet, oplev marsvin boltre sig i vandet og hjælp en af verdens tætteste bestande af marsvin et skridt nærmere et godt liv. Gør det og få meningsfyldte oplevelser. Unikke oplevelser der betyder noget. Både for dig og for naturparken.
Sammen med naturparkens lokale ildsjæle kan du være med til at plante ålegræs, fjerne krabber, bygge fiskebørnehaver og skabe bedre gydeforhold for havørreden i åer og vandløb. Alt sammen indsatser, der forstærker hinanden og hjælper Lillebælt tilbage i balance. Du får til gengæld en helt unik naturoplevelse og giver samtidig noget tilbage til naturen.
Bæredygtige og regenerative aktiviteter i Naturpark Lillebælt
Fang krabber i hobetal
Der er alt for mange krabber i Lillebælt. Ved at fjerne dem, gavner man økosystemet i bæltet. Der er fangstgaranti uanset om du fanger dem direkte fra stranden eller hiver dem op fra båd.
Læs mere om at fange krabber
Smag en krabbepizza
Det lyder måske lidt vildt, men krabber og tang er en delikatesse i naturens spisekammer. Man kan lave alletiders pizza med krabbekød, tang og andre lokale råvarer.
Læs mere om krabbepizza
Fra havaffald til kakao
Børn kan hente en pose i receptionen på Gl. Ålbo Camping og hvis de afleverer en hel fyldt pose med opsamlet havaffald, får de en gratis kop kakao af camping-fatter i bytte.
Læs mere om at samle havaffald
Plant en ålegræsplæne
Ålegræs er en unik havplante. Ålegræs er både madsted, levested og gemmested for bæltets småfisk og spiller en helt afgørende rolle for havets biodiversitet.
Læs mere om plantning af ålegræs
Byg en fiskebørnehave
En fiskebørnehave bidrager til en større biodiversitet, da ynglen fra forskellige fiskearter, bedre kan skjule sig for rovfisk og krabber og derved øger muligheden for at oveleve.
Læs mere om fiskebørnehave
Gyde grus på vandet
Ved at etablere flere gydepladser i samarbejde med Havørred Fyn, lokale lystfiskere og andre naturentusiaster, er der skabt grundlag for nyt liv i åen og flere ørreder i bæltet.
Læs mere om gydepladser
- Vi fjerner krabber, fordi de ødelægger ålegræs og spiser småfisk og yngel
- Vi planter ålegræs for at hjælpe fiskeyngel med at overleve
- Vi skaber bedre gydeforhold i åer og vandløb for at sikre mere havørred yngel
- Vi genopretter stenrev for at øge overlevelsesraten for gydeområde
Hvad er REEBOOT NATURE?
REBOOT NATURE er et fællesskab, hvor vi sammen kæmper for en natur i balance og hvor vi arbejder for at gøre verden, naturen og livet lidt bedre. I Naturpark Lillebælt vil du møde lokale ildsjæle, som alle har et nært forhold til områdets natur og kulturhistorie og som kender hver en bugt, hver en plante, hvert et dyr i og omkring Lillebælt. Du vil høre deres personlige oplevelser og mærke, at området er deres hjerteblod.
REBOOT NATURE giver dig adgang til enestående naturoplevelser. Du kan på samme tid besøge, opleve og hjælpe med at bevare, den sårbare natur.
Bliv en aktiv en del af Danmarks smukkeste naturpark og opleve et stærkt og lokalt baseret fællesskab, der gør dig klogere på naturen.
REBOOT NATURE giver dig mulighed for at give noget tilbage til den natur, vi som mennesker længe har udsultet. Du arbejder sammen med andre om meningsfulde aktiviteter. Du vil opdage, at et par dage i Naturpark Lillebælt ikke bare gør noget godt for naturen. Men naturen gør også dig godt.
Et bælt i balance
Lillebælt er et enestående stykke natur. Men Lillebælts økosystem har problemer. Og lige nu er bæltet økosystem ude af balance. Kraftige iltsvind truer.
Der er ingen torsk eller fladfisk. Krabberne er i slemt overtal. Ålegræsset svinder. Og uden ålegræs har fiskeynglen det svært. Samtidig har generationerne før os fjernet mange stenrev i bæltet. Når de store fisk mangler, har fx krabber ingen naturlige fjender og marsvinene får svært ved at finde mad. Det er en ond cirkel, som vi sammen kan være med til at bryde, også med mindre tiltag. Fx når vi sammen planter ålegræs, regulerer bestanden af krabber, reetablerer stenrev, bygger fiskebørnehaver og skaber bedre gydeforhold i åer og vandløb.
Regenerativ turisme på verdenskortet
Naturpark Lillebælt har sat regenerativ turisme på verdenskortet. Naturparken arbejder målrettet på at blive et fyrtårn for outdoorturisme og her betyder bæredygtig turisme at gæsterne tilfører mere end der fjernes fra Naturpark Lillebælt.
Regenerativ turisme betyder, at naturparkens gæster gennem unikke naturoplevelser bidrager til at regenerere naturen der hvor den er udfordret og samtidig tilfører mere værdi til lokalområdet. Læs mere om Regenerativ Turisme
Giv noget tilbage til naturen
En stærk lokal identitet
Rygraden i indsatsen finder du i områdets stærke lokale identitet. Den er båret af frivillige kræfter, socialøkonomiske aktiviteter og stærke fællesskaber til gavn for naturen.
Lokale frivillige der bidrager til en levende kulturhistorie. For her møder du ikke bare den lokale kultur og egenart. Du er også med til at holde den stærk og sprudlende gennem arrangementer, som både styrker naturen og den sociale og økonomiske balance i området.