Om Naturpark Lillebælt
Danmarks største marine naturpark
Naturpark Lillebælt er en marin naturpark med et unikt hav- og fjordområde og flere kyst- og landområder, som strækker fra Trelde Næs til Hejlsminde. Naturparken er et samarbejde mellem kommunerne: Fredericia, Kolding og Middelfart.
Naturpark Lillebælt har en størrelse på ca. 370 km2 og der er ca. 201 km2 beskyttet natur – dvs. 54 % af naturparken er beskyttet natur. Ca. 70 % af naturparken er hav.
Ca. 47 % er EU beskyttet natur – Natura 2000-udpegning. Resten af de 54 % er beskyttet af Naturbeskyttelsesloven, natur- eller vildtreservater eller fredninger.
Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark med cirka 370 km2. Til sammenligning er Naturpark Vesterhavet 225 km2.
Nationalparkerne er en anden ordning administreret af staten. De to største nationalparker i Danmark er Kongernes Nationalpark Nordsjælland (246 km2) og Nationalpark Vadehavet (1460 km2). Region Syddanmark har nu altså både den største naturpark og nationalpark.
Naturpark Lillebælt repræsenterer både det under vandet, på vandet og på land. Naturpark Lillebælt har en enestående sammensætning af natur, landskab, kultur og geologi, som vi ønsker at værne om, udvikle og synliggøre.
Naturpark Lillebælt er et vigtigt yngleområde for eksempelvis havørnen, rørhøgen og fjordternen, og for trækfugle som hvinand og toppet skallesluger.
Derudover har Lillebælt verdens tætteste bestand af marsvin. Op mod 3000 af de små hvaler boltrer sig i bølgerne fra juni til september.
Formålet med Naturparken er at styrke og værne om områdets storslåede natur og bidrage til, at lokalbefolkningen og områdets gæster får glæde af naturen omkring bæltet.
Friluftsrådet definerer Naturparker således:
Danske naturparker er større sammenhængende landskaber af regional betydning. De vil ofte indeholde naturområder af national og international betydning. De er velafgrænsede med stor landskabelig skønhed, naturrigdom og kulturhistorisk værdi. De repræsenterer landskaber karakteristiske for landets forskellige egne, som bør nyde særlig beskyttelse af hensyn til nuværende og kommende generationer.
Etablering af naturparker i Danmark skal give naturen et løft og give befolkningen bedre muligheder for friluftsoplevelser tæt på, hvor de bor. Naturparkerne skal sætte fokus på kommunernes naturperler og bidrage til en koordineret planlægning og udvikling, der tager hensyn til at forbedre naturkvaliteten og de rekreative behov.

Foto: Ole Klottrup

Foto: Ole Klottrup

Foto: Ole Klottrup

Foto: Sandra Arvidson
Nyheder
Nytårskur for Naturpark Lillebælt 31. jan
Naturpark Lillebælt inviterer til nytårskur og dialogmøde om løsninger for havmiljøets udfordringer tirsdag den 31. januar 2023 på Brenderup Højskole. Alle er velkomne ved tilmelding. Der er begrænsede pladser, så der gælder "først til mølle". [...]
Nu bygger vi to nye stenrev i Naturpark Lillebælt
Arbejdet med at bygge to nye stenrev i Lillebælt går nu i gang, og de første sten er på vej fra Norge. De to stenrev skal øge biodiversiteten i havet og gøre os klogere, siger [...]
Tak for året der gik – 2022 i Naturpark Lillebælt
Formand for naturparken 2022 ønsker godt nytår og gør status for året der gik i Naturpark Lillebælt. Af John Nyborg, Fredericia Byråd, formand for naturparken 2022, 28. dec. 2022 Samarbejdet mellem Fredericia, Middelfart og Kolding [...]