Oplev marsvinet i Lillebælt

Lillebælt rummer en af verdens tætteste bestande af marsvin, du har derfor gode muligheder for at opleve denne lille hval på din tur rundt i naturparken. Herunder kan du blive klogere på marsvinet samt hvordan du har bedst mulighed for at spotte det.

Se vores undervandskamera Live

Kom tættere på alle de marsvin, der lever i Lillebælt

Verdens første online lyttestation, hvor alle kan komme og lytte med, findes i naturparken. Her kan du 24 timer i døgnet gå om bord på youtube eller i styrehuset ved Lillebæltværftet og lytte til livet under havoverfladen. Se mere hos Aarhus Universitet

Det kan du gøre, hvis du finder et strandet marsvin

OM LYTTEPOSTEN

Hvalen i Lillebælt

Når man står ved kysten og spejder ud over det blanke vand, kan det være svært at forestille sig den mangfoldige verden og det imponerende landskab, der befinder sig under overfladen. Store sletter med næsten eksotiske planter, enorme dale og bjerglandskaber dannet af sten i alle mulige størrelser, og et dyreliv så rigt at det sjældent er set – selv på verdensplan.

Nogle gange kan vi dog være heldige at få et lille glimt af den historie bæltet gemmer på, selvom vi står over overfladen. Lillebælt huser nemlig en af verdens tætteste bestande af den lille hval, marsvinet. Og fordi hvaler henter luft over vandet, kan vi en gang imellem lige nøjagtigt nå at få et glimt af dens rygfinne og få en hilsen fra den verden der udspiller sig i vandet.

Marsvinet i Lillebaelt

Marsvinet har altid spillet en stor rolle i området, og især i Middelfart har den haft en historisk betydning da marsvinejagten i en lang årrække var den primære indtægtskilde for en stor gruppe mennesker.

Men til trods for den massive tilstedeværelse og den historiske betydning er det dog ikke meget, vi ved om det lille havpattedyrs levevis i det fri. Den er nemlig, modsat dens nysgerrige og legesyge fætter delfinen, både meget sky og meget sværere at holde i fangeskab.

Marsvinet færdes normalt alene eller i mindre flokke med 2-5 dyr.

Hannen bliver kønsmoden når den er 2-3 år, hunnen når den er 3-4 år, og langt de fleste kønsmodne hunner får én unge om året. Marsvinet bliver ikke så gammel, højst 20 år, og desværre er der også en del der dør før tid, fordi de kommer til at sidde fast i fiskegarn og derfor ikke kan søge til overfladen efter luft.

Marsvinjagt i Lillebaelt

Svømmer som en torpedo og jager som en flagermus

Marsvinet er en fantastisk svømmer. Den strømlinede form, den glatte hud og den kraftige motor i halefinnen gør, at marsvinet kan skyde sig gennem vandet.

Man har ikke målt den nøjagtige tophastighed, men man regner med, at den kan svømme op til 10 m/sekund over kortere afstande. Til sammenligning er tophastigheden for verdensrekordindehaveren på 50 m frisvømning for mennesker 2,4 m/s.

Lige som andre hvaler bruger marsvinet kliklyde når den skal jage efter føde. Vha. ekko fra højfrekvente og meget kraftige lydbølger, som marsvinet selv sender ud, lokaliserer den så let som ingenting både retning og afstand til byttet, som kan være fisk eller blæksprutter.

Det er kun hvaler og flagermus, der jager på den måde, og fordi det er en enorm effektiv metode til at ”se” i mørke og under vandet, er det noget man gennem tiderne har forsket meget i – måske især til militære formål.

I perioden 1962-74 lå der i Strib en NATO-station, hvor man studerede marsvin og deres brug af biosonar, som systemet hedder. Der er ingen spor efter arbejdet i Strib i dag, men på Middelfart Museum i ”Henne Friisers Hus” har de en udstilling, hvor man bl.a. kan se billeder fra tiden, hvor NATO undersøgte marsvin i Strib.

Marsvin Niels Martner3

Her kan du opleve marsvinet

Nærmest over alt langs kysterne i Naturpark Lillebælt er der gode chancer for at se marsvin. Især når der bliver lidt varmere i vejret og både mindre og større dyr søger ind på det lidt lavere vand. Det er lettest at spotte marsvinene, hvis vandoverfladen er stille, og man får det bedste udsyn, hvis man kommer lidt op i højden i forhold til havoverfladen. Gode spottesteder er f.eks. Søbadet eller Røjle Klint ved Middelfart, Fredericia C eller fra Østerstrand ved Fredericia og Stenderup Hage, Løverodde og inderfjorden ved Kolding.

Tag på hvalsafari

Kom på hvalsafari på Lillebælt og kom helt tæt på et af de mange marsvin, mens du får spændende fortællinger. Book din tur herunder. Der findes afgange fra enten Middelfart eller Fredericia.

Book tur fra Fredericia her
Book tur fra Middelfart her

Tag hensyn til hvalerne

Når du sejler i Naturpark Lillebælt bør du være opmærksom på, at din båd kan forstyrre havets beboere. Den lille hval, marsvinet, findes i stort tal i Lillebælt, særligt i den smalle del. Og de bruger lyde som en vigtig del af deres liv. Når du sejler hurtigt, fx mere end 5 knob, kan du forstyrre hvalerne. Undersøgelser viser nemlig, at særligt undervandsstøj fra både har indflydelse på havpattedyrenes adfærd og fødesøgning.

Læs mere om anbefalingerne for sejlads på Lillebælt her

Besøg af andre hvaler

Marsvinet er den eneste hval, som yngler i dansk farvand, men det sker faktisk ikke så sjældent, at vi får besøg af andre hvaler i Lillebælt. I december 2015 var der en delfin i Kolding Fjord, og i februar 2016 blev der observeret en delfin helt inde ved kysten ved Søbadet i Middelfart.

Delfinerne er populære, og observationer af dem skaber ofte stor aktivitet både i pressen og på de sociale medier.

Andre større hvaler er også jævnligt forbi, men det er ikke så ofte vi ser dem. Der er tidligere observeret både finhvaler, pukkelhvaler og sågar blåhvaler på tur gennem Lillebælt. I naturparkens sekretariat arbejdes der på at lave nogle lytteposter rundt om i naturparken. Steder hvor man som forbipasserende kan tage et par høretelefoner på og lytte til lyden under overfalden.

Hvalernes lyd adskiller sig markant fra havets andre lyde, og man kan altså på den måde måske lettere opdage hvis en fremmed hval kommer forbi, eller i det hele taget få en fornemmelse af marsvinets tilstedeværelse lige der under overfladen. Projektet er dog stadig på tegnebrættet.

Få mere viden om hvalerne her

Nyheder

Pas på hvalerne på sejlturen

juni 27th, 2024|0 Comments

I Naturpark Lillebælt er der stadig en tæt bestand af marsvin, selvom optællinger viser en tilbagegang samlet set i de indre danske farvande. Naturparken og Miljøstyrelsen opfordrer til ansvarlig sejlads, så hvalerne ikke forstyrres af [...]