Naturen og landskabet ved Lillebælt er unikt
Det særprægede havområde indeholder lave og dybe områder, som mod nord indsnævres til en flodlignende rende med den stærkeste strøm i de danske farvande. Det udsætter kysterne for erosion, hvilket skaber helt særlige naturmæssige forhold med blandt andet sjælden værdifuld flora.
Herudover skaber Lillebælt rammerne for verdens tætteste bestand af marsvin, og det er et af landets vigtigste yngle- og rasteområder for fugle knyttet til kyst, strandeng og lavvandede havområder.
Strømmen holder ligeledes store dele af bunden fri for løst materiale, hvilket bevirker en hård havbund. Det skaber, sammen med store vanddybder på op til 80 m, unikke betingelser for fauna og flora, som ikke findes andre steder i de indre danske farvende.


En stor del af området er udpeget som internationalt beskyttelsesområde med naturtyper tilknyttet havet og kysterne som lavvandede bugter, rev mv.
Ud over det særprægede hav- og kystområde er de landskabelige naturområder også af særlig høj naturmæssig værdi med bl.a. betydningsfulde skovområder, store strandengsarealer, tidvis våde enge, kalkoverdrev, sure overdrev mv. Landskaberne omkring de fynske herregårde, øerne, kystskovene, Skamlingsbanken og meget mere indbyder sammen med bæltets endeløse muligheder til enestående oplevelser og et aktivt friluftsliv.
Læs mere om
Nyheder
Fiskebørnehaverne i Naturpark Lillebælt virker
Frivillige borgere, DTU Aqua, studerende og Naturpark Lillebælt har undersøgt og analyseret fiskebørnehaver, også kaldet biohuts. Resultatet tyder på over en fordobling af fisk som torsk, havkarusse og toplettet kutling ved fiskebørnehaverne. – Jeg er [...]
Børn på Bøgeskov Skole går i “Blå Skole”
Folkeskolebørn i Bøgeskov og omegn har fået natur på skoleskemaet. Blå Skole er inspireret af undervisningsprogrammet Grøn Skole, hvor der er fokus på natur, miljø og udeliv. Blå Skole har dog et mere tydeligt fokus [...]
Code of conduct for sejlads omkring marsvin
Mange skal ud på Lillebælt her i sommerferien. Men husk dyrene under overfladen. Som del af projektet Bælt i Balance har Naturpark Lillebælt fået udarbejdet et notat fra Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Her beskrives [...]