Ålegræs dykkere

reboot nature logobox

Nyt liv i Møllebækken er med til at genoprette økosystemet i Lillebælt

Møllebækken ved Middelfart har i det sidste halve århundrede været gemt væk i et rør under jorden. Bækken er nu genskabt og fremme i lyset. Det handler alt sammen om at give livet tilbage til vandløbet og gøre det attraktivt for fisk og smådyr.
De mindre vandløb er vigtige og særdeles produktive som gydesteder for havørreder. I et andet vandløb nær Møllebækken er der talt helt op til 160 ørredyngel pr. 100 meter vandløb. Så potentialet for Møllebækken er stort.

Havørreden i Lillebælt er blevet en fri fugl

Hvert forår bliver der udsat hundredtusindvis af små havørreder i mundinger ved mange af de vandløb, der løber ud i Lillebælt. Men ikke alle steder. Den vilde bestand af havørreder bliver nemlig større og større. I 2004 ophørte man med at udsætte ørreder i Kolding Å og siden da har åen været selvreproducerende.

Antallet af havørreder er steget og steget i takt med, at man i stedet har satset på at forbedre de fysiske gydeforhold i åen. Det er Havørred Fyns mål at skabe en vild ørredbestand, som er bæredygtig. Men det kan kun lykkes at blive selvreproducerende, hvis man skaber de optimale gydeforhold.

Havørred

Optimale gydeforhold

Optimale gydeforhold er vigtige for at sikre grundlaget for nyt liv i åer og vandløb. Sammen med lokale lystfiskere og andre naturentusiaster er fordelt gydegrus, skjulesten og skyggetræer langs og i vandløbet, og således skabt bedre betingelser for havørreden i Lillebælt.
Se hvordan vi skabte nyt liv i bækken

Gydegrus, skjulesten og skyggetræer

For at sikre mere fiskeyngel og flere fisk i Lillebælt arbejdes der på at skabe bedre gydeforhold i de åer og vandløb, der løber ud i Lillebælt. Ved at fjerne spærringer og udlægge gydegrus og skjulesten, og plante skyggetræer langs og i vandløbet, kan man skabe grundlag for nyt liv i åen. Gruset giver ørreder optimale forhold for at gyde. Sten og træer skal give skjulesteder og skygge, så ynglen kan overleve indtil, den søger ud mod Lillebælt
gydeplads smide sten
gydeplads grus
gydeplads grus fordeling
gydeplads instruktion
Christian seatrout

Mød Christian

Christian er en dreven lystfisker og en god fortæller. Og det er ikke kun lystfiskerhistorier han har på repertoiret. Hans fornemmeste opgave er at fremme lystfiskerturismen på Fyn og Øerne, men også at fortælle den gode historie om Havørred Fyns andre indsatsområder.

Christian besidder en utrolig bred viden inden for fiskeverdenen. Han kan fortælle indgående om det unikke arbejde Havørred Fyn har udført af støtteudsætninger af fiskeyngel og vandløbsrestaureringer i løbet af de sidste 30 år.
Christian har arbejdet med jagt-, fiske- og outdoorturisme i både Canada, Norge, New Zealand, Grønland og Danmark, og har derfor god forståelse for, hvad forskellige turister efterspørger.

Havørred fyn logo

Havørred Fyn arbejder med vandløbsrestaurering, udsætning af ørreder og fisketurisme.
Den unikke kobling mellem turismeudvikling og miljøforbedringer er med til at profilere Fyn som en grøn ø og en spændende turistdestination. Dette har skabt et havørredfiskeri i europæisk topklasse. Det er samtidig resultatet af en kæmpe indsats, og fiskenes levevilkår er i mange vandløb blevet markant forbedret.




    Loading...

    gydeplads Møllebækken

    reboot nature logobox

    Vi kan nu byde velkommen til det vilde liv i Møllebækken

    Møllebækken i Middelfart Kommune har gennemgået en bemærkelsesværdig transformation efter at have været skjult i et rør i over 50 år. Mere end 25.000 tons jord er flyttet for at genskabe vandløbets naturlige snoede forløb over en strækning på cirka én kilometer. Dette initiativ, støttet af Havørred Fyn, omfattede over 200 tons sten og gydegrus for at forbedre levestederne for havørreder og fremme biodiversiteten.

    En særlig dimension af projektet var inddragelse af omkring 20 frivillige gæster fra Tyskland og Holland. Som en del af et regenerativt turismeprojekt i Naturpark Lillebælt, bidrog disse gæster aktivt til restaureringen. Efter en introduktion til vandløbets økologi hjalp de med at fordele de leverede 200 tons gydegrus og skjulesten samt plante over 100 træer langs bredden.

    Deltagerne udtrykte stor nysgerrighed og engagement i projektet. Før deres indsats fremstod vandløbet livløst, men efter arbejdet flød det klare vand over nyanlagte grusbanker, hvilket har skabt optimale betingelser for havørreden. Med stor omhu blev der plantet træer, som nu giver til skygge langs vandløbet.

    Havørred Fyn har traditionelt været afhængig af frivillige, og dette projekt markerer en ny tendens inden for turisme, hvor besøgende aktivt deltager i naturbevarende aktiviteter. Denne form for regenerativ turisme engagerer både lokale og internationale gæster i meningsfulde projekter, der gavner miljøet og styrker forbindelsen mellem mennesker og natur.

    Restaureringen af Møllebækken er et strålende eksempel på, hvordan samarbejde mellem lokale myndigheder, organisationer og frivillige kan genoprette naturlige levesteder og byde det vilde liv velkommen tilbage i vores vandløb.

    At skabe bedre gydeforhold for havørreden er blot en af flere indsatser, som tilsammen styrker Lillebælt

    Naturpark Lillebælt har i samarbejde med lokale ildsjæle udviklet en række bærdygtige og regenerative aktiviteter, hvor enkeltpersoner, grupper, skoler eller virksomheder, der ønsker at yde en ekstra indsats for naturen, aktivt kan bidrage til at Lillebælts økosystem genvinder balancen.
    plant aalegraes

    Vi planter ålegræs

    Ålegræs er en vigtig havplante, da den både er madsted, levested og gemmested for bæltets småfisk og spiller derfor en helt afgørende rolle for havets biodiversitet.
    Læs mere om plantning af ålegræs

    ålegræs krabbefangst

    Vi regulerer krabbebestanden

    Bestanden af krabber i Lillebælt er alt for stor. Ved at fange krabber, gavner man økosystemet i bæltet. Krabbebestanden skal reguleres, fordi den ødelægger ålegræsset og spiser fiskeyngel.
    Læs mere om jagten på krabber

    ålegræs krabbepizza

    Vi sætter krabbe på menuen

    Det lyder måske lidt vildt, men at spise krabber er en - velsmagende - måde at komme dem til livs på. Man kan lave alletiders krabbebisque eller krabbepizza med friske ingredienser fra Lillebælt.
    Læs mere om krabbepizza

    samle havaffald

    Vi indsamler havaffald

    Hvis du henter en pose i receptionen på Gl. Ålbo Camping og aflever den fyldt med havaffald til camping-fatter, så får du en gratis kop kakao i bytte.
    Læs mere om at samle havaffald

    ålegræs stenrev

    Vi genopretter stenrev

    Vi reetablerer stenrev for at øge fiske­ynglens overlevel­sesgrad. Når vi lægger sten tilbage på havbunden, begynder naturen selv at regenerere livet og resultaterne er imponerende.
    Læs mere om stenrev i Lillebælt

    ålegræs fiskebørnehave

    Vi bygger fiskebørnehaver

    En fiskebørnehave bidrager til en større biodiversitet, da ynglen fra forskellige fiskearter, bedre kan skjule sig for rovfisk og krabber og derved øger muligheden for at overleve.
    Læs mere om fiskebørnehave