![Krabbefangst](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/krabbefangst-fiskenet.webp)
Strandkrabben spiser alt og skaber ubalance i Lillebælt
Regulering af krabbebestanden i Lillebælt
Regulering af bestanden af strandkrabber i Lillebælt sker primært gennem fiskeri og biologisk kontrol. De mange strandkrabber påvirker økosystemet i Lillebælt negativt, fordi de indtager store mængder føde i form af fiskeæg og yngel, muslinger og rejer. Det har derfor en fatal betydning for biodiversitet i Lillebælt. For at holde bestanden nede opfordres lokale fiskere til at indfange krabber ved brug af tejner og ruser. Samtidig eksperimenterer man med at udnytte strandkrabberne som en ressource, fx som ingrediens i dyrefoder. I Danmark spiser vi i reglen kun krabbekløer, men i mange andre lande, fx Sverige, England, Italien bruges hele krabben – og den er også en delikatesse i både det franske og det asiatiske køkken. Derfor skal du tage krabberne med hjem, så du kan spise dem, i stedet for sætte dem tilbage i vandet igen.
![krabber balje](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/krabber-balje.webp)
Det store krabbeeventyr
Sådan fanger vi krabber
![krabbefangst deltagere](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/krabbefangst-deltagere.webp)
![krabbefangst fiskeruse](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/krabbefangst-fiskeruse.webp)
![krabbefangst roret](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/krabbefangst-roret.webp)
![krabbefangst fangst](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/krabbefangst-fangst.webp)
![Mads Vends](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/Mads-Vends.webp)
Mød Mads
Mads Brodersen er naturvejleder og indehaver af Vends Motorik- og Naturskole. Mads fungerer som konsulent og underviser både indenfor motorikuddannelsen og frilufts- området. Mads har gjort leg og livsglæde til pejlemærker i sit virke.
Mads er uddannet Naturvejleder, Motorikvejleder, PD i ungdomspædagogik, Legepladsinspektør, Tømrer, Sømand og Master i friluftsliv. Han har en bred erfaring inden for special, social og almen pædagogik, og mere end 25 års erfaring inden for pædagogik i naturen. Han har trådt sine børnevandrestøvler i Naturpark Lillebælt.
Mads er en erfaren skipper, der gerne deler ud af sine mange spændende historier om naturen og kulturen i og omkring Lillebælt.
![krabbefangst havbund](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/krabbefangst-havbund.webp)
Krabben er en sjov og fascinerende skabning.
Krabben kan noget ret specielt, nemlig tisse gennem kanaler ved dens øjne. Den kan desuden trække vejret gennem gæller, selv på land, ved at ilte det vand, den bærer i skjoldet. Dette gør den i stand til at overleve i op til tre dage uden adgang til vand, så længe omgivelserne er skyggefulde. Omvendt kan den drukne i stillestående vand med for lidt ilt, fx i en strandspand med mange krabber.
Krabben har et hårdt skjold, der fungerer som deres skelet. Når den vokser, skifter den skjold – helt op til 17 gange i det første leveår og derefter én gang årligt. Under skjoldskiftet kan den gendanne tabte ben eller kløer, hvilket gør den i stand til at leve videre trods skader.
Krabben er et utroligt væsen med tilpasningsevner, der gør den til en unik overlever og bl.a. derfor er der også rigtig mange af dem i Lillebælt.
De mange krabber er desværre med til at skabe og forstærke den ubalance, vi oplever i Lillebælt. Krabberne spiser nemlig det meste og kan næsten støvsuger hele havbunden for liv. De spiser blandt andet fiskeæg og den føde, som fisk ellers skulle spise. De tager små muslinger. De fortærer alle mulige organismer helt ned til nyspirede ålegræsblade.
En af grundene til, at der er for mange krabber i Lillebælt, skyldes at der er for få torsk.
Da torsken altid har været en populær og sund spisefisk, har den desværre været udsat for overfiskning, så bestanden af torsk ikke længere er bæredygtig.
En af torskens primære fødeemner er krabber, men når krabben ikke har nogen (torske-) fjender, eksploderer bestanden af krabber.
Ikke nok med det, så spiser krabberne torskens unger, så der bliver endnu færre store torsk til at spise krabberne.
Det er desværre en ond cirkel, som fastholder økosystemet i ubalance.
At begrænse krabbebestanden er blot en af flere indsatser, som tilsammen styrker Lillebælt
![ålegræs krabbepizza](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/aalegraes-krabbepizza.webp)
Vi sætter krabbe på menuen
Det lyder måske lidt vildt, men at spise krabber er en - velsmagende - måde at komme dem til livs på. Man kan lave alletiders krabbebisque eller krabbepizza med friske ingredienser fra Lillebælt.
Læs mere om krabbepizza
![plant aalegraes](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/plant-aalegraes.webp)
Vi planter ålegræs
Ålegræs er en vigtig havplante, da den både er madsted, levested og gemmested for bæltets småfisk og spiller derfor en helt afgørende rolle for havets biodiversitet.
Læs mere om plantning af ålegræs
![samle havaffald](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/samle-havaffald.webp)
Vi indsamler havaffald
Hvis du henter en pose i receptionen på Gl. Ålbo Camping og aflever den fyldt med havaffald til camping-fatter, så får du en gratis kop kakao i bytte.
Læs mere om at samle havaffald
![ålegræs stenrev](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/aalegraes-stenrev.webp)
Vi genopretter stenrev
Vi reetablerer stenrev for at øge fiskeynglens overlevelsesgrad. Når vi lægger sten tilbage på havbunden, begynder naturen selv at regenerere livet og resultaterne er imponerende.
Læs mere om stenrev i Lillebælt
![ålegræs fiskebørnehave](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/aalegraes-fiskeboernehave.webp)
Vi bygger fiskebørnehaver
En fiskebørnehave bidrager til en større biodiversitet, da ynglen fra forskellige fiskearter, bedre kan skjule sig for rovfisk og krabber og derved øger muligheden for at overleve.
Læs mere om fiskebørnehave
![ålegræs gydeforhold](https://naturparklillebaelt.dk/wp-content/uploads/2025/01/aalegraes-gydeforhold.webp)
Vi skaber bedre gydeforhold
I samarbejde med Havørred Fyn, lokale lystfiskere og andre naturentusiaster etablerer vi gydepladser og skaber grundlag for nyt liv i åen og dermed flere havørreder i bæltet.
Læs mere om gydepladser