Mad over bål, under åben himmel og
med krabbe på menuen
Man siger, at sult er den bedste kok og frisk luft det bedste krydderi. Men med lidt forberedelse og en medbragt gærdej er det muligt at lave noget, der smager rigtig dejligt.
Du kan give det klassiske snobrød et kulinarisk twist eller fremtrylle en gourmetpizza - blot ved at tilsætte nogle vilde ingredienser som du nemt kan finde eller fange i Naturpark Lillebælt, fx krabber og blæretang.
Vi kan desværre ikke spise os ud af problemet
En af grundene til, der er for mange krabber i Lillebælt, er de alt for få torsk.
Da torsken altid har været en populær og sund spisefisk, er den desværre genstand for overfiskning, så torskebestanden i dag ikke længere kan siges at være bæredygtig.
En af torskens primære fødeemner er krabber. Men, når krabben ikke har nogen eller tilstrækkeligt med fjender, eksploderer krabberne i antal.
Ikke nok med det, så spiser krabber torskeunger/yngel, så der bliver endnu færre store torsk til at spise krabberne. Det er desværre en ond cirkel, som fastholder økosystemet i ubalance.
Spis endelig, der er rigeligt
Åben for naturens spisekammer i Lillebælt
Mød Camilla og Thomas
Thomas Christiansen har siden 2004 drevet Fornemmelse.dk, og Camilla Albers er ledsager. Virksomheden giver blandt meget andet mennesker i alle aldre mulighed for at blive dus med naturen, og med Camilla kan oplivende sang, meditation, sundhed og livssamtaler tilknyttes.
Camilla og Thomas formidler sammen bæredygtige naturkostprodukter, og de elsker at lave lækker, sund mad. De bestræber sig på, at det er både biodynamisk/økologisk, bæredygtigt, lokalt og regenerativt.
Thomas fortæller gerne om naturens mange ressourcer, og om hvordan vi mennesker kan handle, så vi hjælper naturen med at genoprette balancen. Camilla supplerer med sin store viden om naturlige produkter, der støtter kroppens egen balance.
Thomas tilbyder at være med hele vejen fra reje- og krabbestryg, tømning af ruser og plukning af tang til madlavningen.
Glæd dig til et møde, som vil gøre dig klogere på naturens kredsløb og på din egen andel i dette, og få samtidig gourmetpizza eller himmelsk bålmad i naturskønne rammer.
Fornemmelse.dk tilbyder events, oplevelser og undervisning med fokus på leg, læring og fællesskaber.
Virksomhedens skaber fortryllende rammer og etablerer hyggelige camps på stranden eller andre steder i naturen. Fornemmelse.dk kan levere en komplet lejr med overnatning og udespisning i telte eller under svævende hvide bomuldstage med bålmad og pizzaovne. Oplev sidst men ikke mindst forkælelse året rundt i lækre, varme vildmarksbade og sauna med udsigt på hjul.
Prøv de vildeste opskrifter fra Lillebælt
Krabbepizza
Vælg en langtidshævet dej til en klassisk Napolitansk pizza. Smør pizzaen med en hvid bund af hjemmerørt fynsk rygeostcreme og Lillebæltkrabbefond. Toppet med blandet revet ost, nykogt krabbe, frisk mozzarella, friskklippet purløg og dild, samt revet citronskal. Smag til med sydesalt og friskkværnet peber. Afslut med lidt fersk og grillet tang på toppen. Velbekomme.
Ristede blæretangchips
Varm olivenolien op i en støbejernsgryde over bålet. Du kan teste om olien er klar ved at droppe et lille stykke tang i gryden. Hvis det bobler og svitser med det samme, er olien klar.
Fritér tangen til den får en fin farve og er sprød. Tag tangen op med hulske, og lad tangen dryppe af på et stykke fedtabsorberende køkkenrulle. Drys med flagesalt. Du har nu de lækreste chips, du kan ønske dig.
Krabbebisque
Kog vand i en gryde til det er spilkogende, så krabberne dør med det samme. Tag dem op og kassér vandet. Knus krabberne og hæld et par liter vand i gryden og lad det simre i ca. 15 minutter. Herefter sies alle krabbestykkerne fra fonden. Tilsæt en fintsnittet porre, tre gulerødder, to løg og et hvidløg sammen med en halv liter fløde og en dåse tomatpuré, og lad det simre ca. 15 minutter. Smag til med salt og peber. Velbekomme.
At regulere bestanden af krabber er blot en af flere indsatser, som tilsammen styrker Lillebælt
Vi fanger krabber
Bestanden af krabber i Lillebælt er alt for stor. Ved at fange krabber, gavner man økosystemet i bæltet. Krabbebestanden skal reguleres, fordi den ødelægger ålegræsset og spiser fiskeyngel.
Læs mere om jagten på krabber
Vi planter ålegræs
Ålegræs er en vigtig havplante, da den både er madsted, levested og gemmested for bæltets småfisk og spiller derfor en helt afgørende rolle for havets biodiversitet.
Læs mere om plantning af ålegræs
Vi indsamler havaffald
Hvis du henter en pose i receptionen på Gl. Ålbo Camping og aflever den fyldt med havaffald til camping-fatter, så får du en gratis kop kakao i bytte.
Læs mere om at samle havaffald
Vi genopretter stenrev
Vi reetablerer stenrev for at øge fiskeynglens overlevelsesgrad. Når vi lægger sten tilbage på havbunden, begynder naturen selv at regenerere livet og resultaterne er imponerende.
Læs mere om stenrev i Lillebælt
Vi bygger fiskebørnehaver
En fiskebørnehave bidrager til en større biodiversitet, da ynglen fra forskellige fiskearter, bedre kan skjule sig for rovfisk og krabber og derved øger muligheden for at overleve.
Læs mere om fiskebørnehave
Vi skaber bedre gydeforhold
I samarbejde med Havørred Fyn, lokale lystfiskere og andre naturentusiaster etablerer vi gydepladser og skaber grundlag for nyt liv i åen og dermed flere havørreder i bæltet.
Læs mere om gydepladser