Et havmiljøvenligt løft til Den Gamle Lillebæltsbro
I 2014 blev et stort huledannende stenrev etableret på havbunden under Den Gamle Lillebæltsbro som en del af en havmiljøvenlig løsning til at forstærke broen. Banedanmark lagde hele 130.000 tons sten ud på havbunden, hvilket har givet nyt liv til området. Den dag i dag mangler havbunden i Lillebælt stadig mange sten, fordi de i årtier er blevet fisket op til brug i brobyggeri og havneanlæg. I dag, 10 år efter, har det store rev skabt en rig natur, hvor dyrelivet trives i kraft af revets placering på dybt vand med kraftig strøm – ideelle betingelser for mange marine arter.

Filmen nedenfor viser udviklingen på stenrevene siden år 2014. Det er havbiolog og erhvervsdykker Søren Larsen, der har optaget og redigeret filmen. Søren Larsen er en dedikeret formidler med en passion for at formidle havets hemmeligheder til et bredt publikum, og han har fulgt stenrevene under Den Gamle Lillebæltsbro igennem årene.

 

Formidlingsstenrev gør naturen tilgængelig
For at give flere mulighed for at opleve det marine liv omkring stenrevene besluttede Middelfart Kommune at etablere to formidlingsstenrev tættere på kysten. Disse ligger ved Søbadet og Dykkerklubben og henvender sig til både erfarne dykkere og nybegyndere. Der er opsat skilte og omklædningsfaciliteter for at sikre nem adgang, mens en undervandssti ved Kongebro Havn giver snorkeldykkere mulighed for at lære om livet på stenrevene i trygge rammer. Med op til 30.000 besøgende om året er stenrevene ved Lillebæltsbroen blevet en af Danmarks mest besøgte dykkerdestinationer.

Havets oaser: Stenrevenes betydning
Stenrev er essentielle for havets økosystem, da de skaber hårde bundforhold, som mange planter og dyr er afhængige af. Havets planter, makroalger, kan kun vokse på sten, så hvis der ikke er sten, er der ingen undervandsskove. Sammen med de huler der dannes mellem stenene, giver makroalgerne levesteder for fiskeyngel, hummere og krabber. Desuden er revene vigtige for havpattedyr som sæler og marsvin, der ofte ses i området på jagt efter føde.

Genopretning af stenrev som dem i Lillebælt er en stor gevinst for biodiversiteten. Når sten lægges tilbage på havbunden, begynder naturen selv at genetablere livet – og resultaterne er imponerende. Stenrevene under Den Gamle Lillebæltsbro er et lysende eksempel på, hvordan naturgenopretning kan skabe nye levesteder og styrke livet i havet. Derfor er vi ekstra glade for, at en lokal indsats nu også bliver til en national prioritet, idet Miljøministeriet i sidste uge meldte ud at der er afsat 11,3 mio. kroner til genopretning af havnaturen i Lillebælt og Øresund gennem marine naturnationalparker.