Verdens første havørredrev
Som del i Bælt i Balance og som et tiltag til at forbedre biodiversitet og fiskebestande i Lillebælt, er der i marts-april 2023 etableret et stenrev ved udmundingen af Stor Å ved Varbjerg. Stenrevet er designet som et smoltrev, et rev som er tiltænkt laksefisk, som havørreden. Smoltrevet består af ca. 2400 m3 sten der dækker ca. 1 ha. Revet er placeret ved udløbet af Stor Å, hvor der er ynglende havørreder.
Smoltrevet skal skabe mere biodiversitet og beskytte de unge havørreder mod rovdyr som skarv og rovfisk i denne kritiske fase af deres liv. De kan gemme sig i stenene i revet, så de større rovfisk ikke får fat på dem. Revet er optimeret i forhold til, hvilke dybder og placeringer smolt fortrækker at opholde sig på. Dermed vil revet være med til at fremme overlevelsen og beskyttelsen af smolt og dermed bestanden af havørreder i Lillebælt.
Smolt er de unge havørreder som har taget rejsen fra vandløbet ud i havet, efter de har opholdt sig i vandløbet i et til halvandet år. Imens de vender sig til saltholdigheden i havet opholder de sig gerne et par uger i udmundingen af vandløbet. Her og ude i havet kan de møde mange fjender inden de tilpasser sig omgivelserne og vokser sig store.
Etableringen af smoltrev er ligesom biohuts og torskestenrev, en del af Naturpark Lillebælts Bælt i Balance projekt, som skal skabe forbedringer i Lillebælts havmiljø. Forskere fra DTU Aqua skal forske i effekten af smoltrevet, og en række frivillige bidrager til denne forskning.