Det er en ægte tradition at silden åbner ballet til julefrokosten – den første ret vi sætter tænderne i før det rigtigt går i gang. Mmmmmm…..

I år vil vi gerne forkæle jer med en lækker opskrift på sild i lage med julekrydderier og havtorn.

Og som en bonus kan du, hvis der er veganere eller vegetarer i selskabet, bruge den samme lage til at lave en snyde-sild af aubergine. Til snydesilden tilsætter vi en stor håndfuld frisk blæretang, så vi får ekstra umami og sunde fedtsyrer.

Lage med julekrydderier og havtorn til marinerede sild.

Opskriften her passer til 10 marinerede sildefiletter. Sørg for at købe dem, der er modnet på den gammeldags facon. De er bedst.

  • 1 rødløg skåret i ringe
  • 1 dL koldpresset rapsolie
  • 1 dL æbleedddike
  • 1 dL rørsukker
  • 1 dL vand
  • 1 dL havtorn
  • 4 laurbærblade
  • 1 spsk peberkorn
  • 10 hele nelliker
  • 2 tsk allehånde

Tag sildefiletterne op af den lage de ligger i, når du køber dem. Put dem i et syltetøjsglas som er rent og skoldet. Kog lagen med alle ingredienser op og vent til alt sukker er smeltet. Hæld herefter lagen over sildene og sæt det hele på køl 1-3 dage.

Opskrift på snyde-sild

Lagen laves som beskrevet herover. Når lagen koger tilsættes stykker af aubergine, skåret i stykker, der minder om sildestykker samt en stor håndfuld friskplukket blæretang. Det hele koger i 4-5 minutter. Auberginene skal stadig have bid. Det hele hældes på rene og skoldede glas og sættes på køl.

Shot med peberrod og havtorn

Stærk shot som måske kan erstatte snapsen til silden, hvis man er så uheldig at skulle køre hjem.

  • 5 dL vand
  • 50 g peberrod
  • ½ dL havtorn

Peberroden skæres i fine tern eller rives groft. Det hele hældes på flaske og trækker i køleskabet ind til man synes at den er stærk nok.