Inden længe går sommeren på hæld og efteråret står for døren. Men hvis vejret er med os, kan man stadig nyde en skøn dukkert i det friske vand omkring de danske kyster.

Men på rolige, varme sensommerdage med fralandsvind kan vi risikere at skulle dele vandet med en anden badegæst. Den er smuk og fortryllende i al sin pragt – verdens længste dyr – brandmanden.

Der findes mange misvisende råd om hvad man skal gøre, hvis man er uheldig at komme i nærkontakt med brandmanden eller dens tentakler. F.eks. at tisse på stedet man er blevet brændt, skrabe med et dankort eller overhælde stedet med eddike. Men det ser ikke ud til, at noget af det rigtigt virker og i værste tilfælde kan det gøre en dårlig oplevelse værre – i hvert fald hvis det gøres på det forkerte tidspunkt.

Brandmandens meterlange tråde er fyldt med nældeceller der alle indeholder en lillebitte pil fyldt med nervegift og modhager, klar til at blive fyret af ved berøring eller hvis omgivelserne ændrer sig markant.

Som altid er det første man skal gøre at stoppe skaden. Tråde på huden skal fjernes så skånsomt som muligt, uden at nældecellerne aktiveres og skyder giftpile af. Skyl forsigtigt med saltvand og hvis man kan stadig kan se tråde på huden, kan man fjerne dem med pincet.

Herefter handler det om, at lindre den sviende og brændende fornemmelse som den gift, der allerede er skudt ind i huden, forårsager. På det her punkt er der ikke helt enighed om hvad der virker, men det tyder på, at det, der virker bedst, er at holde det angrebne område i 43-45 0C varmt vand i mindst ½ time. Det ødelægger proteinerne i giften, som derved holder op med at virke. Det kan lindre at smøre det brændte område med lokalbedøvende creme af den slags som også bruges til insektstik og -bid.

Den almindelige røde brandmand kan blive op til 2,5 m i diameter og have tråde, der rækker 50 m ud i vandet! Det kvalificerer den til en 1. plads i konkurrencen om at blive verdens længste dyr. På 2. pladsen kommer blåhvalen, som kan blive imponerende 33 m lang.

Heldigvis er det mest i Atlanterhavet brandmændene bliver så store og herhjemme bliver de normalt ”kun” op til 1 m i diameter med 10 m lange tråde.

Vidste du at:

  • Den almindelige røde brandmand kan blive op til 2,5 m i diameter og have tråde, der rækker 50 m ud i vandet! Det kvalificerer den til en 1. plads i konkurrencen om at blive verdens længste dyr. På 2. pladsen kommer blåhvalen, som kan blive imponerende 33 m lang.
  • Heldigvis er det mest i Atlanterhavet brandmændene bliver så store og herhjemme bliver de normalt ”kun” op til 1 m i diameter med 10 m lange tråde.