Vi er lige midt i sæsonen for hornfisk

Hornfisk er en af de letteste og sjoveste fisk at fange. Det har jeg i hvert fald hørt. Jeg har nemlig aldrig selv prøvet at fange én – endnu!

Jeg har hørt at hemmeligheden ved at fange hornfisk er at ramme den rigtige dag. Hornfiskene trækker i foråret gennem Lillebælt på vej fra Nordsøen til Østersøen for at gyde. Når de kommer forbi, kommer de i store stimer og SÅ kan man hive fisk op.

Hornfisken er ikke kræsen og bider på nærmest hvad som helst, når den er der. Man kan fiske med blink, flue, silketråd eller bobleflåd med madding. Den jager andre pelagiske fisk i overfladen og den er mægtig glad for lange tynde blink, der skinner flot. En stille og solrig dag skulle være at foretrække. Men man ved aldrig rigtig med hornfisken, siger de erfarne lystfiskere.

Hornfisken er lang og slank og kan blive op til 1 m lang men vejer sjældent mere end 1 kg. Den har en lang næb-agtig mund med masser af tænder og i Norge kaldes den også for næbsild. Den lange tynde mund gør det svært for den at bide over de store tre-kroge der sædvanligvis sidder på blinkene, når man køber dem i forretningerne, så det kan være en fordel at skifte til en mindre krog.

 

Fisken med de grønne ben

De fleste har hørt om at hornfiskens skelet er lysegrønt. Det er meget praktisk når man skal spise dem, men det er faktisk lidt af et mysterium hvorfor de er grønne. Man ved, at det skyldes et farvestof, der hedder biliverdin. Det er et stof der dannes når hæmoglobin nedbrydes. Vi mennesker har masser af hæmoglobin i bloddet og når vi får blå mærker er det pga. stoffet biliverdin. I en artikel på videnskab.dk kommer Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum med et meget godt bud på, hvorfor hornfiskens skelet er grønt. Han siger, at det kan være et levn fra hornfiskens allertidligste liv som æg og fiskeyngel. Her er hornfisken nemlig helt gennemsigtig og så yder det grønne skelet en god camouflage i havets tangskove.

Husk at fiske bæredygtigt!

Hvis du er heldig at ramme ind i en stime hornfisk, så husk at du ikke skal fiske flere end du kan spise. Og at give mig besked så jeg ENDELIG kan fange min første hornfisk.

Kig nærmere på Hornfiskbarometeret