Frivillige kræfter i Kolding, Middelfart og Fredericia indsamler data for fiskebørnehaver, for at finde ud af om der er flere fisk her set i forhold til et lignende sted uden en børnehave i den lokale havn eller marina.

Siden juni 2022 har frivillige borgere haft gang i Gopro-undervandskameraer, stænger, SD-kort og notesblokke. De undersøger om de 56 fiskebørnehaver, også kaldet Biohuts, har en effekt. Et arbejde som kan være banebrydende og være med til at give ny viden om, hvordan fiskebørnehaver virker i Danmark. Undersøgelsen er en del af projektet: Bælt i Balance.

DTU Aqua er med i undersøgelsen
Seniorforsker Jon Svendsen fra DTU Aqua, som har været på besøg i Naturpark Lillebælt for at tale med de frivillige, siger:

  • Vi ved faktisk ikke meget om hvordan fiskebørnehaver virker i Danmark. Jeg har kendskab til 4 artikler der fortæller at fiskebørnehaver virker i Middelhavet. Der er flere fisk ved dem. Det vi kan se ved Helsingør og andre steder i Danmark, er at det ser ud som om der er flere fisk, men det er endnu ikke blevet målt og lavet statistik på det herhjemme.

Han forklarer undersøgelsen således:

  • Kort fortalt. De frivillige filmer en fiskebørnehave i 4 minutter med GoPro-undervandskamera. Herefter filmes et lignende kontrolområde et stykke væk fra fiskebørnehaven i 4 minutter, og de to videoer kan så sammenlignes. Vores forventning er, at der er dobbelt så mange fisk ved fiskebørnehaven i forhold til der hvor den ikke er.

Jon Svendsen og DTU Aqua skal modtage data og er på udkig efter en studerende, som kan analysere alle de videoer der bliver optaget.

Video: Se Jon Svendsen forklare om Biohuts.

Besværligt men spændende
En af de frivillige er Lars Ley, som filmer fiskebørnehaver i Kolding. Lars læste om projektet på Facebook, og synes det var spændende og meldte sig.

  • Jeg er glad for at give et lille bidrag til et bælt i balance ved at undersøge effekten af  fiskebørnehaver i Lillebælt. Det tog lidt tid for de frivillige og Naturparken, at finde ud af hvordan stangen, som holder GoProcam, skulle designes. Det var lidt besværligt, at finde den rette måde at holde stangen på, men nu får vi nogle gode optagelser ud af det, og jeg mener allerede nu at kunne se en effekt.
En frivillig med opmålingsstangen

Lars Ley fra Kolding gør klar til opmålingen

 

 

 

 

 

 

 

 

Om projektet Bælt i Balance
Bælt i Balance er et samarbejde mellem Naturpark Lillebælt, universiteter og en lang række organisationer. Projektet handler om forbedringer, forskning og formidling af Lillebælt, så folk får en dybere forståelse for de marine og kystnære områder, samt en fascination, glæde og lyst til at besøge hav og kyst på ny. Det frivillige bidrag fra lokale borgere er en del af projektet, kaldet Frivilligvennerne, hvor lokale borgere eller foreninger, er med til at udvikle og passe på naturparkens havmiljø.

Etablering af fiskebørnehaver er en del af projektets konkrete forbedringer i havmiljøet – tiltag som skal give bedre levevilkår for torsk, havørred og marsvin og færre krabber. Det samlede budget til konkrete forbedringer beløber sig til 6,5 mio. kr., heraf er brugt ca. 0,25 mio. til fiskebørnehaver. Forbedringer og forskningen i projektet er støttet af VELUX FONDEN, mens Nordea-fonden støtter indsatsen i forhold til de frivillige og formidlingsdelen. Endvidere har Jysk Småbådsfiskeklub fundet penge i klubkassen og har doneret 20.000 kr. til flere fiskebørnehaver i Naturpark Lillebælt. Det svarer til ca. 4 Biohuts, der er sat op i Skærbæk Lystbådehavn ved Fredericia.

Facts:

  • En fiskebørnehave vejer ca. 23 kg og er 80 cm høj, 50 cm bred og 36 cm dyb (se foto)
  • Det er det franske firma Ecocean, som har opfundet og varemærkeregistreret produktet Biohut. https://www.ecocean.fr/
  • Der er opsat i alt 56 Biohuts 7 steder i Naturpark Lillebælt. Du kan finde dem her: Kolding Inderhavn, Kolding Lystbådehavn Nord og Syd, Skærbæk Lystbådehavn, Kanalbyen Fredericia, Middelfart Marina og Lillebæltværftet i Middelfart

    Fiskebørnehave

    Fiskebørnehaver sættes op i havne