Ny formand i Naturpark Lillebælt, John Nyborg, inviterer til nytårskur og til foredrag om ålegræs 1. februar. Ålegræs har stor værdi for vores havmiljø, og derfor vil naturparken gerne dele viden og erfaringer om fx udplantning af ålegræs. Du kan følge med på video hjemmefra.

Af Niels Ole Præstbro, 28.jan 2022

Naturpark Lillebælt afholder igen i år nytårskur. En tradition, hvor formandsskabet skifter fra den ene kommune til den anden, og hvor alle aktører i naturparken får ny fælles viden om havmiljøet.

Temaet i år er ålegræs
På årets nytårskur 2022 får naturparken besøg af Mogens R. Flindt, Lektor, PhD, Forskningsleder, SDU og Klaus Balleby, Biolog og projektleder, Vejle Kommune. De vil fortælle om ålegræs, og hvilken betydning denne plante har for havmiljøet, og hvordan man i praksis arbejder med udplantning af ålegræs, som det fx sker i projektet Sund Vejle Fjord.

Ny formand i Naturpark Lillebælt og byrådsmedlem i Fredericia Kommune John Nyborg forklarer:

– Udplantning af ålegræs kan være en af løsningerne til at hjælpe et presset havmiljø. Jeg tror vi skal gøre flere ting for at hjælpe biodiversiteten i havet og for at få en bæredygtig tilgang til vores brug af havet. I Naturpark Lillebælt skal der også udplantes ålegræs i den nærmeste fremtid, så det er oplagt at lytte til erfaringer fra vores naboer i Vejle, og til Mogens Flindt, som er en af dem der ved mest om ålegræs i hele Danmark.

Følg med på video-link
Nytårskuren foregår efter corona-retningslinjer på Scenekunsthøjskolen Snoghøj ved Fredericia, hvor alle aktører i det store naturpark-netværk er inviteret. Man kan dog også blive hjemme og følge med via video-link. Hvis du er interesseret i nytårskuren og foredraget, så kan du følge med via link.

Nytårskur og foredrag sker 1. februar 2022 kl. 1730 – 1900.

Facts:
• Naturpark Lillebælt er en marin naturpark med et unikt og international beskyttet hav- og kystområde.
• Naturpark Lillebælt har en størrelse på ca. 370 km2 og der er ca. 201 km2 beskyttet natur – dvs. 54 % af naturparken er beskyttet natur. Ca. 70 % af naturparken er hav.
• Naturparken er et samarbejde mellem kommunerne: Fredericia, Kolding og Middelfart. Naturparker er en ordning under Friluftsrådet. Staten er ikke involveret, som ved fx nationalparker og naturnationalparker.
• Formandsskabet går på skift til hver kommune. Alle beslutninger træffes i enighed.
• Det nye forretningsudvalg fra 2022 er: John Nyborg (S), Fredericia, Jørn Chemnitz (SF), Kolding, Jacob Nielsen (S), Middelfart.
• Rammen for nytårskuren er Scenekunsthøjskolen Snoghøj. Højskolen i Snoghøj blev oprettet i 1913 som en fiskerhøjskole. Skolen er placeret på en grund ud til Lillebælt og ligger smukt lige midt i naturparken ved den Gamle Lillebæltsbro. https://www.snoghoj.dk/

update 3. feb. 2022:

Se slides fra nytårskuren om ålegræs fra Mogens Flindt

Se slides fra nytårskuren om ålegræs fra Klaus Balleby

update 24. feb. 2022:

Se hele foredraget hos Danmark C TV